Καλές πρακτικές

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ / KA2, “Agenda 2030: That’s our challenge!”

Δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ / KA2,  “Agenda 2030: That’s our challenge!”
SUBMITTED FROM:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πρότυπο Γυμνάσιο Δ/θμιας Εκπαίδευσης


School Principal

Κρανάς Βασίλειος

Contact with School


Description

Το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ / KA2, για τα έτη 2017-18 και 2018-19, με τίτλο “Agenda 2030: Thats our challenge!”, που αφορά τη βιώσιμη και ποιοτική διαχείριση των προκλήσεων της εποχής μας εστιάζοντας στους 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι Ερασμίτες/Ερασμίτισσες του σχολείου μας, σε αυτή τη φάση εργάστηκαν για τον Στόχο 5: «Ισότητα των Φύλων», κατά την οποία προγραμματίστηκε μια δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.

 

Α΄ φάση : Πριν… 

Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οι μαθητές καθημερινά συντόνιζαν την προετοιμασία της δράσης. Συγκεκριμένα, συναντιόμαστε στον χώρο του σχολείου, ανταλλάσσαμε απόψεις για το κρίσιμο θέμα της έμφυλης βίας και την επίτευξη ισότητας των φύλων. Με στόχο την ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών, ετοιμάζαμε τα φυλλάδια με το συμβολικό πορτοκαλί κορδελάκι και ενημερώναμε την κοινή γνώμη σχετικά (την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, τους εταίρους μας στο Erasmus+ πρόγραμμά μας, τα τοπικά ΜΜΕ).

Β΄ φάση: Πραγματοποίηση

Δράση για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ανέλαβε το σχολείο μας, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Μαθητές και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στον πεζόδρομο Μιχ. Αγγέλου και Γρηγ. Σακκά στις 11.30 το πρωί, προκειμένου να κοινοποιήσουν τη θέση τους απέναντι σε αυτό το φλέγον ζήτημα και να κινητοποιήσουν τους συμπολίτες τους. Οι μαθητές θέλησαν να εξηγήσουν στο κοινό ότι η διεκδίκηση της ισότητας, στοχεύει στο να προωθήσει τη χειραφέτηση των γυναικών και να δώσει τέλος σε κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα. Μοίρασαν φυλλάδια με τα εμπνευσμένα από τη θεματική της ημέρας συνθήματά τους, εξέφρασαν τις απόψεις τους στους ενδιαφερόμενους περαστικούς και δήλωσαν την παρουσία τους στην κάμερα τηλεοπτικού καναλιού. Συμβολικά, οι μαθητές χάρισαν σε όλους το πορτοκαλί κορδελάκι-σύμβολο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τώρα και πάντα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε συγκινητική, ενώ γίναμε δέκτες πολλών συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία μας.

Γ΄ φάση: Αποτίμηση-Αξιολόγηση

Τέλος, θεωρούμε πως υπηρετήσαμε αποτελεσματικά τον Στόχο 5, καθώς καταφέραμε στη δική μας κλίμακα

  • Να καταδικάσουμε κάθε μορφής διάκριση κατά των γυναικών και των κοριτσιών οπουδήποτε.
  • Να αναγνωρίσουμε τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, καθώς και να αντιταχθούμε γενικότερα στην εμπορία ανθρώπων, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και άλλα είδη εκμετάλλευσης.
  • Να εκτιμήσουμε την αξία της οικιακής εργασίας των γυναικών, προάγοντας έτσι την κοινή ευθύνη στην οικογένεια
  • Να αξιολογήσουμε τη συμμετοχή και τις ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών στην πολιτική, την οικονομία και τη δημόσια ζωή.
  • Να υποστηρίξουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα παράσχουν στις γυναίκες ίσα δικαιώματα προς τους οικονομικούς πόρους, καθώς και πρόσβαση στην ιδιοκτησία και στον έλεγχο της γης και άλλων μορφών ιδιοκτησίας, οικονομικών υπηρεσιών, κληρονομίας και φυσικών πόρων, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.
  • Να ενημερωθούμε και να υιοθετήσουμε ορθές πολιτικές και εφαρμόσιμες νομοθεσίες, αποβλέποντας στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, το όφελος των μαθητών και εκπαιδευτικών από τη βιωματική δράση υπήρξε μεγάλο. Από τη μια πλευρά, η εθελοντική εμπλοκή τους και ο πρωτότυπος σχεδιασμός των κινήσεών τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πρακτική και από ιδεολογική σκοπιά. Από την άλλη, χωρίς δισταγμό αποφάσισαν να εκτεθούν στο κοινό της πόλης μας και να διαμορφώσουν ηθική στάση στους συμπολίτες μας γύρω από αυτό το πάντα επίκαιρο κοινωνικό θέμα, συνιστώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ανάλογες δράσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μας είναι να εφαρμόζουμε και να επαναλαμβάνουμε τέτοιου τύπου δράσεις, με αφορμή τις «διεθνείς ημέρες» για ανθρωπιστικά θέματα, όπως τα προσεγγίζει η Agenda 2030 και άπτονται των ενδιαφερόντων μας στο σύγχρονο πολιτισμικό πλαίσιο.


Results / Reactions

Ως σχολείο, θεωρούμε πως με τη δράση μας υπηρετήσαμε αποτελεσματικά τον Στόχο 5 για την ισότητα των φύλων. Επιπλέον, το όφελος των μαθητών και εκπαιδευτικών από τη βιωματική δράση υπήρξε μεγάλο. Η εθελοντική εμπλοκή τους και ο πρωτότυπος σχεδιασμός των κινήσεών τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πρακτική και από ιδεολογική σκοπιά. Από την άλλη, χωρίς δισταγμό αποφάσισαν να εκτεθούν στο κοινό της πόλης μας και να διαμορφώσουν ηθική στάση στους συμπολίτες μας γύρω από αυτό το πάντα επίκαιρο κοινωνικό θέμα, συνιστώντας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ανάλογες δράσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μας είναι να εφαρμόζουμε και να επαναλαμβάνουμε τέτοιου τύπου δράσεις, με αφορμή τις «διεθνείς ημέρες» για ανθρωπιστικά θέματα, όπως τα προσεγγίζει η Agenda 2030 και άπτονται των ενδιαφερόντων μας στο σύγχρονο πολιτισμικό πλαίσιο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε συγκινητική, γίναμε δέκτες πολλών συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία μας, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στον τοπικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.Co-operations

Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Γονείς, Τοπικά Μ.Μ.Ε.


COOPERATING ACADEMICS

Ζήκου Ελένη ΠΕ02, Κεχαγιά Βασιλική ΠΕ11, Μαλάμου Κωνσταντίνα ΠΕ04.02, Παντούλα Χριστίνα ΠΕ04.01, Παπαγεωργίου Μαρία ΠΕ03, Ράπτη Ευτυχία ΠΕ86

SPREAD THE WORD METHODS

Διάχυση του μηνύματος μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:


Objective Action

Μαθητές και εκπαιδευτικοί εργάστηκαν για τον Στόχο 5: «Ισότητα των Φύλων» και ειδικότερα για να επιτύχουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την ενημέρωση των συμπολιτών για τον στόχο 5, σύμφωνα με τον οποίο, καταδικάζεται κάθε μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών οπουδήποτε και την εμπλοκή των μαθητών στη βιωματική δράση και διαμόρφωση ηθικής στάσης τους πάνω στο κοινωνικό αυτό ζήτημα.

Target Audience

Ενημέρωση σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), συμπολίτες, τοπική κοινωνία, τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Initiative time

25 Νοεμβρίου, πρωί

Initiative Location

Ιωάννινα, πεζόδρομος Μιχαήλ Αγγέλου

SUPPORTED FILES(1)

Videos 2

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation