Καλές πρακτικές

Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Δράσεις για την Υποδοχή Προσφύγων στο Σχολείο μας

Δράσεις για την Υποδοχή Προσφύγων στο Σχολείο μας
SUBMITTED FROM:

Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου


School Principal

Ρεβελα Φραντζέσκα

Contact with School


Description

Έγινε προετοιμασία στις τάξης με ευαισθητοποίηση γύρω από το προσφυγικό με ανάγνωση ιστοριών, παρακολούθηση βίντεο και συζήτηση. Προετοιμασία της υποδοχής των παιδιών με δημιουργία πανό, καρτών και συσκευή των δώρων τους.
Στις 31 Ιανουαρίου 2019 το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου υποδέχτηκε 40 πρόσφυγες μαθητές από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Υεμένη. Έλληνες μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του δημοτικού τους καλωσόρισαν με ένα πανό με τον χαιρετισμό “welcome” που είχαν δημιουργήσει και προσφέροντας κάρτες και ζωγραφιές που είχαν φτιάξει για αυτούς.
Έπειτα, εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου και έπαιξαν ένα παιχνίδι γνωριμίας στο οποίο στέκονταν όλοι σε ένα κύκλο. Κάθε παιδί έλεγε το όνομά του κάνοντας μια κίνηση την οποία την επαναλάμβανε όλη η ομάδα. Ο επόμενος έπρεπε να επαναλάβει τα ονόματα και τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί και να πει το δικό του με μία νέα κίνηση.
Τελειώνοντας τις προγραμματισμένες δράσεις, απλώθηκαν στο πάτωμα χαρτιά του μέτρου και όλα τα παιδιά μαζί άρχισαν να ζωγραφίζουν ότι επιθυμούσαν.
Στο τέλος μοιράστηκαν δωράκια στους μαθητές.
​Έτσι, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των μαθητών του σχολείου με τους πρόσφυγες μαθητές. 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των μαθητών του σχολείου μας με τους πρόσφυγες μαθητές. 
Μαζευτήκαμε στο προαύλιο του σχολείου. Αρχικά, θυμηθήκαμε πάλι το παιχνίδι γνωριμίας που είχαμε παίξει στην πρώτη μας συνάντηση προκειμένου να απομνημονεύσουμε τα ονόματα όλων των μαθητών. 
Στη συνέχεια,  παίξαμε ένα παιχνίδι που ονομάζεται «Πως χαιρετάνε σε άλλες χώρες». Μοιράσαμε σε κάθε παιδί μία διαφορετική κάρτα που απεικόνιζε έναν χαιρετισμό από μία άλλη χώρα. Οι μαθητές σκορπίστηκαν στον χώρο και με το σινιάλο του εκπαιδευτικού περπατούσαν ελεύθερα και όποιον συναντούσαν τον χαιρετούσαν σύμφωνα με τον χαιρετισμό της κάρτας τους.
​Σκοπός του παιχνιδιού είναι να χαιρετιστούν όλοι οι μαθητές μεταξύ τους και να γνωρίσουν τον τρόπο χαιρετισμού άλλων χωρών, δηλαδή ένα στοιχείο του πολιτισμού τους. 
Τα παιδία της ΔΥΕΠ που είναι μαθητές και στο KEDU  (κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης) μας κάλεσαν στην γιορτή τους για τον 1 χρόνο λειτουργίας και ομάδα μαθητών έλαβε μέρος και τραγούδησε στην παρουσίαση.

Results / Reactions

Έγινε ομαλή ένταξη των προσφύγων στο σχολείο χωρίς αντιδρασεις από γονείς, εκπαιδευτικούς ή μαθητές. Στις ώρες που βρίσκονται μαζί στο σχολείο υπάρχει αλληλεπίδραση στην αυλή όπου πολλές φορές παίζουν μαζί.Co-operations

Συνεργασίες μεταξύ των τάξεων, των εκπαιδευτικών και με το KEDU (κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης) 


COOPERATING ACADEMICS

Μαρία Ροβολα, Ρέβελα Φραντζέσκα, Ξανθοπούλου Ευφροσύνη, Σκουρλή Όλγα, Αερικού Εμμανουέλα, Χατζαντώνη Αικατερίνη, Δούγιου Αναστασία

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Η ομαλή ένταξη των προσφύγων στο σχολείο και η αποδοχή τους από την κοινότητα

Target Audience

Μαθητές, γονείς

Initiative time

2 μήνες

Initiative Location

Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου
Videos 2

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation