Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού eTwinning προγράμματος: “Rob&Me 20”, οι μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν με σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας των Κανάριων Νήσων και της Τουρκίας (15 εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες μαθητές). Το πρόγραμμα έχει στόχο την αξιοποίηση του προγραμματισμού, της ρομποτικής και των ψηφιακών εργαλείων για τη συνεργασία των μελών, την ανταλλαγή απόψεων και την ευαισθητοποίηση σε διάφορα θέματα όπως επιστήμη, υγεία, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στο διαδίκτυο και πολλά ακόμη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, τον Μάρτιο είχαμε θέμα την «Ώρα της Γης» (27/3/2021) και την «Ημέρα της Γης» (22/4/2021). Μέσα από τη χρήση ψηφιακών, συνεργατικών εργαλείων ενημερωνόμαστε για τις δράσεις, ενεργοποιούμαστε, επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας.
Η δράση αυτή διήρκησε από τις αρχές Μαρτίου 2021 έως και μέσα Απριλίου 2021 και πραγματοποιήθηκε στο μάθημα της Πληροφορικής κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτή πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου μας και η κάθε τάξη, ανάλογα με την ηλικία της ασχολήθηκε με διαφορετικά θέματα και δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία, το γνωστικό τους επίπεδο και το επίπεδο δεξιοτήτων τους στις ΤΠΕ.
Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά διαδικτυακά εργαλεία, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με μαθητές άλλων σχολείων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σχεδίασαν και κατασκεύασαν πρωτότυπα έργα, έπαιξαν παιχνίδια ατομικά και ομαδικά, έλυσαν γρίφους.
Αναλυτικότερα:
Είδαμε video, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικό υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την Ημέρα της Γης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Συζητήσαμε ποια από αυτά βλέπουμε καθημερινά στον τόπο κατοικίας μας, στο σχολείο μας, στις διακοπές μας, στις ειδήσεις και τα καταγράψαμε σε έναν συνεργατικό πίνακα padlet. Εδώ συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας. Δείτε τον πίνακα padlet εδώ
Με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος eTwinning δημιουργήσαμε, συνεργατικά, παρουσιάσεις σχετικά με τα προβλήματα του πλανήτη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι παρουσιάσεις ήταν στα αγγλικά και ο κάθε εταίρος την επεξεργαζόταν και την έκανε μετάφραση στη γλώσσα του ώστε να έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Δείτε μία παρουσίαση εδώ
Με τους μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας, συζητήσαμε πώς μπορούμε εμείς, μέσα από την καθημερινή μας ζωή να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές και να κάνουμε έτσι κάτι καλύτερο για τον πλανήτη μας. Καταγράψαμε τι μπορούμε να κάνουμε, αν μας φαίνεται δύσκολο ή σχετικά εύκολο και μετά από ένα μήνα θα δούμε αν μπορέσαμε να κάνουμε τις μικρές αυτές καθημερινές αλλαγές. (δείτε εδώ φωτογραφία του πίνακα)
Οι μαθητές της Ε’ τάξης έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την ώρα της Γης που ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με το μήνυμα ‘Turn the lights off- Σβήστε τα φώτα” και το ανεβάσαμε στην πλατφόρμα. Δείτε μια εικόνα εδώ (δεν θέλουμε να κοινοποιήσουμε δημόσια το βίντεο, είναι μέσα στην πλατφόρμα eTwinning)
Οι μαθητές της Στ’ τάξης, επιλέξαν ο καθένας, μια γλώσσα και αξιοποιώντας την εφαρμογή μετάφρασης της Google μετέφρασαν το μήνυμα «Σβήστε τα φώτα» σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε με αφίσα- συννεφόλεξο με αυτά τα μηνύματα ώστε όλοι να καταλάβουν το μήνυμά μας. Οι μαθητές έτσι, αξιοποίησαν τις γνώσεις και δεξιότητες που είχαν από το μάθημα της πληροφορικής στη χρήση του διαδικτύου. Δείτε την εδώ
Οι μαθητές της Στ’ τάξης, έδωσαν τα μήνυμά τους και στην κοινωνία μέσα από το περιοδικό μας που δημιουργήσαμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Οι μαθητές πήραν το ρόλο του συντάκτη και έγραψαν τα άρθρα τους και ανέβασαν τις αφίσες τους που δημιούργησαν στην εφαρμογή postermywall. Δείτε το περιοδικό εδώ
https://schoolpress.sch.gr/robandme20/
Συνδεθήκαμε με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, κοινοποιώντας τον πίνακα padlet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχολεία ανέβασαν το δικό τους μήνυμα και τα έργα των μαθητών. Έτσι συνδεθήκαμε και ανταλλάξαμε ιδέες, σκέψεις και απόψεις με πολλά σχολεία και μαθητές.
Παίξαμε διάφορα κουίζ μαζί με τους εταίρους μας τα οποία ήταν στα αγγλικά και έτσι όλοι οι μαθητές είχαν ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη του παιχνιδιού. Δείτε το συνεργατικό κουίζ στο kahoot εδώ
Επίσης παίξαμε ένα escape room όπου οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις, να συγκεντρώσουν στοιχεία από κάθε αποστολή και στο τέλος να ξεκλειδώσουν με τα στοιχεία αυτά ένα θησαυρό, ένα παιχνίδι στο scratch σχετικά με την ανακύκλωση. Δείτε το εδώ για τα μεγαλύτερα παιδιά (Ε’ και Στ’ δημοτικού). Και δείτε το εδώ για τα μικρότερα παιδιά (Α’- Δ’ Δημοτικού)
Με τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης , παίξαμε παιχνίδια όπως «τροχό της τύχης» (δείτε εδώ), και επιτραπέζια για την Ημέρα της Γης (δείτε εδώ) Το επιτραπέζιο το παίξαμε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεων δημιουργώντας δωμάτια και μοιράζοντας τους μαθητές σε αυτά. Ένας μαθητής από υπολογιστή αναλάμβανε το ρόλο του παρουσιαστή και κουνούσε τα πούλια και το ζάρι.
Με τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης μιλήσαμε για τις μέλισσες, διαβάσαμε το βιβλίο «Η μέλισσα Σουσού», ακούσαμε ένα τραγούδι και παίξαμε παιχνίδια.
- Διαβάστε το βιβλίο εδώ
- Ακούστε το τραγούδι και ένα κουίζ εδώ
- Φτιάξτε το πάζλ εδώ
- Ένωσε τις εικόνες με τις λέξεις εδώ
- Ας απαντήσουμε στο κουίζ εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την καλή πρακτική:
- ενημερώθηκαν για την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα του πλανήτη μας
- ευαισθητοποιήθηκαν για τα προβλήματα του πλανήτη μας (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά) και με τη σειρά τους έγιναν μεταλαμπαδευτές των γνώσεων που απέκτησαν ενημερώνοντας σχετικά τους γονείς τους και την κοινωνία.
- δημιούργησαν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας εργαλεία των ΤΠΕ
- έμαθαν να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων ευρωπαϊκών χωρών, να κάνουν κοινές δραστηριότητες και να βλέπουν τις δημιουργίες τους
- απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση έχοντας βάλει ως κανόνα πια, στη σχολική αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή, τη διάσωση του πλανήτη.
- έμαθαν για τα προβλήματα του πλανήτη και πώς μπορούνε να κάνουνε την αλλαγή μέσα από παιχνίδια και κουίζ. Έτσι η γνώση και η ευαισθητοποίηση ήρθε μέσα από έναν αρκετά διασκεδαστικό τρόπο.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ:
Οι μαθητές εκφράζονται μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό RobandMe20 στο Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Δείτε το https://schoolpress.sch.gr/robandme20/