ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ευόσμου στεγάζεται στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου μαζί με το 2ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το ΙΕΚ και το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου. Στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου λειτουργούν οι τομείς Μηχανολογίας, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων αποτελείται από 61 εκπαιδευτικούς όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και ο αριθμός των μαθητών είναι 458. Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα. Το σχολείο μας παρέχει Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας και της τεχνικής επαγγελματικής γνώσης. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας το διακρίνει εξωστρέφεια καθώς υλοποιούνται ποικίλα προγράμματα καινοτόμων δράσεων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας, ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, e-tweening , projects στα πλαίσια της ΜΝΑΕ, συμμετοχή σε συνέδρια και διαγωνισμούς.
Γιοβανούδη Αλεξάνδρα
Contact with SchoolΣτο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος οι μαθητές εφάρμοσαν μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής λαχανικών σε αστικό περιβάλλον με τη χρήση σάκου καλλιέργειας λαχανικών, ο οποίος αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η παραγωγή λαχανικών σε αστικό περιβάλλον αποτελεί μια δημοφιλή πρακτική τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας και της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος καλλιέργειας, υπάρχουν ερωτήματα που σχετίζονται κυρίως με την επιλογή του κατάλληλου υποστρώματος, καθώς επίσης και με την κάλυψη των αναγκών των φυτών σε θρέψη και άρδευση Ο σάκος που χρησιμοποιήθηκε περιέχει υπόστρωμα ελαφρόπετρας εμπλουτισμένο με τύρφη και περικαλυμμένο λίπασμα ελεγχόμενης αποδέσμευσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των περισσότερων λαχανικών για καλλιέργεια διάρκειας ενός έτους. Το μέγεθος και η συσκευασία του επιτρέπει την εύκολη μεταφορά, τοποθέτηση και χειρισμό του, αποτρέπει τη ρύπανση του χώρου καλλιέργειας και του περιβάλλοντος γενικότερα, ενώ τα συστατικά του υποστρώματος απαλλάσσουν τον χρήστη από την εφαρμογή πρόσθετης λίπανσης.
Επιπλέον οι μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος παρήγαγαν, με το σύστημα της επίπλευσης, σπορόφυτα λαχανοκομικών φυτών. Το σύστημα της επίπλευσης αποτελεί μια νέα τεχνική παραγωγής με διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εφαρμογή σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μαθητές εγκατέστησαν το σύστημα επίπλευσης καθώς είναι απλό και φιλικό στο χρήστη. Ακολούθησε η σπορά των λαχανικών και οι απαραίτητες φροντίδες. Στη συνέχεια τα σπορόφυτα που παράχθηκαν μεταφυτεύθηκαν στους σάκους αλλά και σε γλαστράκια τα οποία αξιοποιήθηκαν στις περιβαλλοντικές δράσεις του τομέα.
Ειδικότερα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Α & Δ ΚΑΠΗ Ευόσμου καθώς και το 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, εγκατέστησαν αστικούς κήπους, έσπειραν αρακά και φύτεψαν σπορόφυτα πιπεριάς. Επίσης, επισκέφθηκαν τα 1ο-5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου και παρουσίασαν με βιωματικό τρόπο την τεχνική της μεταφύτευσης. Τα νήπια επέλεξαν από τα λαχανοκομικά φυτά, τα οποία παράχθηκαν στο εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής και στη συνέχεια με την καθοδήγηση των μαθητών εφάρμοσαν τη διαδικασία της μεταφύτευσης.
Οι δράσεις των μαθητών ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Ευόσμου με δωρεάν διάθεση σποροφύτων λαχανοκομικών ειδών με σκοπό την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων του Δήμου Ευόσμου.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι επιδράσεις: