Καλές πρακτικές

Κολλέγιο Ανατόλια


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Anatolia College Green Ambassadors

Anatolia College Green Ambassadors
SUBMITTED FROM:

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα


School Principal

Ελευθερία Γεροβασίλειου-Δημοτικό Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη-Γυμνάσιο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή-Λύκειο

Contact with School


Description

Με αφορμή τον διαγωνισμό Generation Next Vodafone δημιουργήθηκαν ομάδες μαθητών με σκοπό να δημιουργήσουν κατασκευές που θα λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας και να πάρουν μέρος στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό διαγωνισμό. 

Η ομάδα Anatolia Innovators  αποτελείται από τρεις μαθητές της Γ' γυμνασίου. Οι Anatolia Innovators επέλεξαν να υλοποιήσουν μια ιδέα για τον 13ο ΠΣΒΑ: Δράση για τιο Κλίμα. Έφτιαξαν έναν κάδο ανακύκλωσης για συσκευασίες. Ο κάδος τους είναι χωρισμένος σε 4 μέρη, ένα για γυαλί, ένα για πλαστικό, ένα για αλουμίνιο και ένα για χαρτί/χαρτόνι. Για να μπεί η κάθε συσκευασία στο σωστό μέρος του κάδου, έξω απο τον κάδο τοποθέτησαν  ένα barcode scanner, συνδεδεμένο με μία βάση δεδομένων. Με τον καιρό, στόχος της ομάδας είναι να η ενίσχυση της βάσης δεδομένων, ώστε να καλύπτει τα περισσότερα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. 

Η ομάδα Αcers αποτελείται επίσης από τρείς μαθητές της Γ' γυμνασίου. Η κατασκευή τους "Rolling Free" εχει ώς στόχο να “ελευθερώνει” όλες τις ράμπες για ανθρώπους με αμαξίδια ή άλλα στηρίγματα με σκοπό όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως κάποιου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η συσκευή τους θα ειδοποιεί τους περαστικούς όταν ένα αμάξι είναι τοποθετημένο σε κάποια λάθος θέση και έτσι παράγοντας έναν ήχο και ένα φως, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλέσουν την τροχαία.Το "Rolling free" θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο κατά της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες.

Η εμπειρία του διαγωνισμού έδωσε το κίνητρο στους μαθητές να εξελίξουν τις ιδέες τους. Άρχισαν να σκέφτονται πως θα μπορουσαν να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους και να συμβάλλουν ενεργά στο να κάνουν το σχολείο πιο βιώσιμο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Ηρώ Κολιάκου και της υπεύθυνης των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, κας Πέγκυς Περακακη δημιούργησαν την ομάδα "Green Ambassadors", καλώντας και άλλους μαθητές να σκεφτούν και να υλοποιήσουν δράσεις για ένα βιώσιμο σχολείο.

Δύο μαθητές από την ομάδα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Coalition for Green Education https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/education-climate-coalition_en.  Στην ομάδα συνομίλησαν με συνομηλίκους και καθηγητές από όλη την Ευρώπη και αντάλλαξαν ιδέες για την ένταξη της πράσινης εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων όλης της Ευρώπης. Έπειτα μετέφεραν την εμπειρία τους στην ομάδα των "Πράσινων Πρεσβευτών".

Επόμενο βήμα ήταν η δράση. Η ομάδα των Πράσινων Πρεσβευτών διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πράσινης εβδομάδας. Μια ημέρα καθαρισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του σχολείου και ένα webinar που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου με προσκεκλημένη την κα Παπαδοπούλου, Χημικό και Πρόεδρο του Greek Bioeconomy Forum. Η κα Παπαδοπούλου θα μιλήσει στου μαθητές για τα πλαστικά και θα ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις των παιδιών για ένα πιο πράσινο σχολείο.

 


Results / Reactions

Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Vodafone Generation Next καλλιέργησαν δεξιότητες 21ου αιώνα καθώς συνεργάστηκαν, σκέφτηκαν κριτικά αλλά και δημιούργησαν χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μικροελεγκτες Arduino. O διαγωνισμός τους έδωσε το κίνητρο να αναλάβουν δράση και να εξελίξουν τις ιδέες τους. Οι μαθητές ενεπλάκησαν ενεργά σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινητοποιήσαν και άλλους μαθητές και δημιούργησαν μια ομάδα με κοινό όραμα να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

 Co-operations

  • Αννα Παπαγεωργίου STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια
  • Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης
  • Δέσποινα Καραρήγα, Πολιτικός Μηχανικός
  • Ίδρυμα Vodafone (Πρόγραμμα Generation Next)

COOPERATING ACADEMICS

Ηρώ Κολιάκου, Πέγκυ Περακάκη

SPREAD THE WORD METHODS

Οι δύο τελευταίες δράσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίσα της ΕΕ https://www.eugreenweek.eu/el.


Objective Action

Να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με τη STEM εκπαίδευση και την τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σύνδεσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα ώστε να πάρει μέρος ή/και να οργανώσει δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Target Audience

Σχολική κοινότητα
Videos 2

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation