Καλές πρακτικές

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών
SUBMITTED FROM:

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

Δημόσιο Πειραματικό Γυμνάσιο τοποθετημένο μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών. Σχολείο προσανατολισμένο στον πειραματισμό και την καινοτομία, ανοικτό στις δράσεις και με έντονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σχολείο με Ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα Erasmus, προγράμματα e-twinning, ομίλους καινοτομίας και αριστείας, δράσεις εθελοντισμού και ευαισθητοποίησης, συμμετοχή και διοργάνωση ημερίδων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.


School Principal

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

Contact with School


Description

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση και τηνκλιματική αλλαγή που έχει επιφέρει, αποφασίσαμε ως ενεργοί πολίτες να ασχοληθούμε με την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών (ΑΗΗΣ). Η πορεία που ακολουθήσαμε ήταν η ακόλουθη:

 1. Ο Διευθυντής του σχολείου οργάνωσε ενημερωτική συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο σχετικά με την πρόθεσή μας για την ΑΗΗΣ και ζήτησε την συνδρομή τους.
 2. Οργανώσαμε έρευνα με ερωτηματολόγιο προ και μετά αξιολόγησης (pre – post) σχετική με το θέμα το οποίο συμπλήρωσαν οι μαθητές προκειμένου να διερευνηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των https://docs.google.com/forms/d/1S3a2Xc6MaGUx6GS4Pl3ejKpBshhotaxpAeclCiXcQLE/edit
 3. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων, αντιπαράθεσης ιδεών (debate) και καταιγισμό ιδεών και δημιουργήσαμε συννεφόλεξο με αυτές τις λέξεις.
 4. Γράψαμε μικρά πεζογραφήματα με γενικότερο θέμα την ανακύκλωση με βάση τις λέξεις του συννεφόλεξου. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιους τίτλους: (Ολόκληρα τα πεζογραφήματα διατίθενται στο σύνδεσμο: https://padlet.com/analexan2/xt50e6py26ee)
 • «Η ιστορία ενός χαλασμένου σεσουάρ»
 • «Ανακύκλωση SOS»
 • «Η συνάντηση ενός γήινου με έναν εξωγήινο»
 • «Χαλασμένη ανακύκλωση»
 • «Ένα μικρό θεατρικό για την ανακύκλωση – Διάλογος»
 • «Η Ιστορία της Έλενα»
 1. Επικοινωνήσαμε με το φορέα ανακύκλωσης «ανακύκλωση συσκευών α.ε.» και την ΚΟΙΝΣΕΠ "Ανακυκλώνω στην πηγή" και εξειδικευμένο προσωπικό επισκέφτηκε το σχολείο μας και πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση για το θέμα. (Συνεργασία με φορείς)
 2. Παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε ντοκιμαντέρ της σειράς «εξάντας» με θέμα τα ψηφιακά νεκροταφεία.

https://www.smallplanet.gr/en/films/digital-cemeteries/

 1. Δημιουργήσαμε έναν ηλεκτρονικό τοίχο όπου αναρτούσαμε τα πάντα σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών διαθέσιμο τον σύνδεσμο: https://padlet.com/analexan2/xt50e6py26ee
 2. Παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε ένα μικρό βίντεο με τίτλο «Ο καλός καταναλωτής» και θέμα την υπερκατανάλωση. https://youtu.be/_1DjcNXlv9U (Michael Earthman, The Good Consumer - Greek Subtitles)
 3. Κατανοήσαμε την επιτακτική ανάγκη της ΑΗΗΣ και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε δράση ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών στο χώρο του σχολείου μας.
 4. Επικοινωνήσαμε με μητέρα μαθήτριας γραφίστρια και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη δημιουργία αφίσας και ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικά με το θέμα μας. (Κάλεσμα και συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων)
 5. Επικοινωνήσαμε με πατέρα μαθήτριας τυπογράφο ο οποίος μας τύπωσε την αφίσα και το ενημερωτικό φυλλάδιο. (Κάλεσμα και συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων)
 6. Η αφίσα που δημιουργήσαμε δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου, στάλθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκε στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολείων και καταστημάτων της περιοχής. (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία)
 7. Το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο δύο όψεων τυπώθηκε και μοιράστηκε στους μαθητές του σχολείου και στα γύρω σχολεία για να ενημερωθούν οι οικογένειες και η τοπική κοινωνία. (ενημέρωση σχολικής και τοπικής κοινότητας – άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία)
 8. Έγινε διάχυση της δράσης ανακύκλωσης από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου up_fm Patras με συμμετοχή μαθητών στη ραδιοφωνική εκπομπή. (διάχυση της πληροφορίας)
 9. Συντάξαμε επιστολή προς το Δήμαρχο Πατρέων και ζητήσαμε την συνδρομή του Δήμου στην προγραμματισμένη δράση ΑΗΗΣ στο χώρο του σχολείου μας την οποία και παραδώσαμε αυτοπροσώπως. (συνεργασία με αρχές)
 10. Οργανώσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης και ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους για θέματα και δράσεις του Δήμου που άπτονται του αντικειμένου και τον τρόπο οργάνωσης και υλοποίησης ανακύκλωσης διάφορων υλικών (ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, λαμπτήρων, χαρτιών - συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες κλπ).
 11. Δημιουργήσαμε, διαμοιράσαμε και συμπληρώσαμε ερωτηματολόγιο μετά-αξιολόγησης (εξόδου) μαθητών προκειμένου να διερευνήσουμε αλλαγή απόψεων και στάσεων των μαθητών μετά την ολοκλήρωση της δράσης.
 12. Τέλος συλλέξαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και κατόπιν επικοινωνίας με τον επίσημο φορέα, πραγματοποιήθηκε συλλογή από το σχολείο μας..
 13. Μετά την επιτυχία της δράσης μας, συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά με νέα αφίσα την οποία έχουμε κοινοποιήσει στα τοπικά ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική παρόλες τις συνθήκες πανδημίας.

 

 

 


Results / Reactions

 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για περιβαλλοντικά προβλήματα.
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οικογενειών και της τοπικής κοινωνίας για το πρόβλημα των ψηφιακών αποβλήτων
 • Συλλογή και ενδεδειγμένη διαχείριση περίπου ενός τόνου ψηφιακών αποβλήτων
 • Έμπρακτη εφαρμογή της έννοιας του ενεργού πολίτη – ενεργού μαθητή.
 • Εμπλοκή των μαθητών σε ρόλους και συνεργασίες εκτός της σχολικής κοινότητας.


Co-operations

 • Φορέας ανακύκλωσης «ανακύκλωση συσκευών α.ε.»
 • ΚΟΙΝΣΕΠ "Ανακυκλώνω στην πηγή"
 • Μητέρα γραφίστρια για την δημιουργία αφίσας και ενημερωτικού φυλλαδίου
 • Πατέρα τυπογράφο ο οποίος μας τύπωσε την αφίσα και το ενημερωτικό φυλλάδιο
 • Ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου up_fm Patras
 • Δήμος Πατρέων, τμήμα Περιβάλλοντος και καθαριότητας
 • Δήμος Θεσσαλονίκης, τμήμα Περιβάλλοντος και καθαριότητας
 • Συλλογος γονέων και κηδεμόνων

COOPERATING ACADEMICS

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΜΟΝΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΠΛΑΡΗ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

SPREAD THE WORD METHODS

 • Δημιουργία αφίσας και ενημερωτικού φυλλαδίου
 • Κοινοποίηση στην ιστοσελίδα του σχολείου
 • Κοινοποίηση στην ιστοσελίδα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων
 • Διαμοιρασμός του φυλλαδίου στις οικογένειες και την τοπική κοινωνία
 • Διαμοιρασμός της αφίσας στους πίνακες ανακοινώσεων των τοπικών σχολείων και καταστημάτων
 • Διάχυση της δράση μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών Up_Fm Patras

Objective Action

13. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Target Audience

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Initiative time

Σχολικές χρονιές 2018-2019 και 2019-2020

Initiative Location

Ο χώρος του σχολείου

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation