Σχέδια μαθήματος

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Το Αειφόρο Νηπιαγωγείο νοιάζεται για το κλίμα και δρα αξιοποιώντας τη STE(A)M Εκπαίδευση !!

Το Αειφόρο Νηπιαγωγείο νοιάζεται για το κλίμα και δρα αξιοποιώντας τη STE(A)M Εκπαίδευση !!
SUBMITTED FROM:

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Είμαστε ένα περιφερειακό Νηπιαγωγείο των Ιωαννίνων, με τρία τμήματα πρωινά και δύο Ολοήμερα και 65 μαθητές. Όραμά μας είναι ένα σχολείο αειφορικό, στο πνεύμα και στη λειτουργία του, με μαθητές χαρούμενους που θα μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την επαφή τους με τη φύση. Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα συνεργάζεται με γονείς και φορείς και δε θα φοβάται να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους και να γίνει μια κοινότητα μάθησης. Οι αποφάσεις παίρνονται από όλους με δημοκρατικές διαδικασίες και οι μαθητές μας κινούνται στα πλαίσια των υπεύθυνων και δημιουργικών ενεργών πολιτών. Σ αυτό το πνεύμα, τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε κερδίσει το Βραβείο και τη Σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου (2017), το Βραβείο και τη Σημαία του Σήματος Αειφόρου Σχολείου (2016), Δύο φορές την Πιστοποίηση και τη Σημαία των Eco Schools (2016 και 2019), πολλά Βραβεία και διακρίσεις από την ΕΕΠΦ για τα προγράμματα "Φύση χωρίς σκουπίδια" "Μαθαίνω για τα δάση" "Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου" και "Οικολογικά Σχολεία" και έχουμε εκπροσωπήσει την Ήπειρο πολλές φορές στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Helmepa Junior. Έχουμε επίσης κερδίσει τρεις φορές το Silver Πάντα από τη WWF για το πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή στο σχολείο" (2015, 2016, 2017) και δύο φορές το Silver Βραβείο στα Education Leadership Awards (2017 και 2018) στις κατηγορίες "Καλλιέργεια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μαθητές" και "Καινοτομία στη διδασκαλία". Ταυτόχρονα υλοποιούνται πολλά καινοτόμα προγράμματα και δράσεις ώστε να κατευθύνουμε τους μαθητές μας προς την κατεύθυνση του υπεύθυνου, ενεργού πολίτη.


School Principal

Τάλλου Κωνσταντίνα

Contact with School


Description

Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική αλλαγή μέσω της εφαρμογής της διδακτικής μεθοδολογίας STE(Α)M στο Νηπιαγωγείο, με τη χρήση επιδαπέδιων ρομποτικών συστημάτων. Χρησιμοποιήθηκε μια σύγχρονη και καινοτόμος διδακτική προσέγγιση με την οποία επιχειρήθηκε ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας, στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση προβλήματος και η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, ενώ απαιτείται η δημιουργική εμπλοκή των μαθητών στην ανακάλυψη της λύσης. Ο μαθητής προσχολικής ηλικίας, εμπλέκεται δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές του και μαθαίνει να εργάζεται ομαδοσυνεργατικά σε μια ενοποιημένη διδασκαλία που συμπεριλαμβάνει κλάδους των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης των Μηχανικών, Τέχνης και των Μαθηματικών, δηλαδή της μεθοδολογίας  STE(Α)M (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics).

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση επικεντρώνεται στη διεπιστημονική προσέγγιση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία από μαθητές προσχολικής ηλικίας. Βασιζόμενοι στη Θεωρία της Δραστηριότητας και την πεποίθηση ότι η μάθηση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης, επιδιώκεται το «άνοιγμα» του σχολείου στην ευρύτερη κοινότητα και η επέκταση του μαθησιακού περιβάλλοντος έξω από τη σχολική τάξη, με την εφαρμογή μη τυπικής μορφής διδασκαλίας, κατά την οποία το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον αξιοποιείται ως πρωταρχική πηγή γνώσης.

Το πλαίσιο έρευνας ολοκληρώνεται με τη διαδικασία αποτίμησης μέσα από εικονικά ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης των παιδιών, μέσα από συνεντεύξεις των γονέων, αλλά και από το πλούσιο υλικό που παράχθηκε.

Ως επιστέγασμα και ηθική επιβράβευση των προσπαθειών ακολουθεί η απονομή των Βραβείων επιτυχημένης συμμετοχής στο διεθνές περιβαλλοντικό δίκτυο (Eco Schools) αλλά και στο εθνικό δίκτυο (Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο) και η απονομή της Πράσινης Σημαίας των Οικολογικών Σχολείων και της Σημαίας της Αειφορίας από τους συντονιστές των προγραμμάτων. Επιπλέον, το έργο επιβραβεύεται από την Εθνική και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή eTwinning με Εθνική eTwinning Quality Label και με European eTwinning Quality Label αντίστοιχα.

Τέλος, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου και το Κέντρο Νέων Ηπείρου, στείλαμε κοινή πρόταση στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, η οποία στηρίχτηκε στο συγκεκριμένο project και η οποία έγινε δεκτή στις 3 καλύτερες προτάσεις στην Ελλάδα για δράσεις γύρω από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους" (15 Απριλίου 2019).


Results / Reactions

Επιδιώχθηκε η δραστηριοποίηση όλων των μαθητών του σχολείου, έτσι ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν και τους μαθητές όλων των σχολείων των Ιωαννίνων. Επιτεύχθηκε έτσι η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, η ενθάρρυνση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με επικοινωνία-συνεργασίες-ανταλλαγές-διαμοιρασμό και οικοδόμηση της γνώσης, η συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν νόημα και δημιουργούν ενθουσιασμό αυξάνοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, η δυνατότητα καλύτερης εκμάθησης σε παιδιά με διαφορετικά στυλ μάθησης ώστε να αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία, αλλά και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας και μεταξύ των ομάδων συνεργασίας.
Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε διάφορα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, κινητοποιήθηκαν, έγιναν μικροί Ενεργοί Πολίτες και προσπάθησαν να αλλάξουν ό,τι τα ενοχλούσε.
Γνώρισαν τις έννοιες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργής πολιτειότητας , έμαθαν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με Φορείς, γονείς και ιδιώτες και έμαθαν αποδεκτούς τρόπους να ζητούν αυτά που θέλουν.
Ήρθαν σε επαφή με παγκόσμια προβλήματα και συνειδητοποίησαν τον κόσμο μέσα στην οποία ζούμε. Κατάλαβαν ότι ο εαυτός τους δεν είναι το κέντρο του κόσμου κι ότι οφείλουμε να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε το περιβάλλον και τη φύση γύρω μας. Συνειδητοποίησαν ότι ο κόσμος γύρω μας δεν μας ανήκει αλλά τον δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και θα τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες.
Τα παιδιά γενικότερα ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα, περίμεναν τις ημέρες που θα ασχοληθούμε μαζί του και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, κάτι που είναι και δική μας επιθυμία, μιας και ο θετικός τρόπος που επηρέασε τους μαθητές είναι ολοφάνερος.
Οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, όπου και όπως γινόταν, συμμετείχαν επίσης γιατί τους άρεσαν όλες οι δράσεις, αν και οι εκπαιδευτικοί τους δεν υλοποιούν το πρόγραμμα. Εξέφρασαν όμως την επιθυμία, την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν επίσης σε σχετικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα.
Το σχολείο επωφελήθηκε άμεσα και έμμεσα, ενώ έντονη και πολύ ενεργή ήταν και η συμμετοχή των γονέων οι οποίοι παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό το έργο καθ όλη τη διάρκειά του συναισθανόμενοι και ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον των παιδιών τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε κάθε δράση και διαπίστωσαν μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους όσον αφορά τις γνώσεις τους για την κλιματική αλλαγή, την επιθυμία για εθελοντικές δράσεις και δράσεις ανακύκλωσης, βοήθεια σε συνανθρώπους, αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον εντός και εκτός σχολείου.
Τέλος, υπήρξε άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία και αποδοχή της εργασίας που γίνεται σε αυτό, σεβασμός στο θεσμό του Νηπιαγωγείου και περηφάνια για το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Ολόκληρη η τοπική κοινότητα σεβάστηκε και ένιωσε ικανοποίηση για το σχολείο μας με το άνοιγμα που έγινε μέσω του έργου. Η γενική αποτίμηση του προγράμματος κρίνεται απόλυτα θετική ενώ η ανταπόκριση των μαθητών υπήρξε ενθουσιώδης και εκφράστηκε έντονα η επιθυμία για συνέχιση του προγράμματος και την επόμενη σχολική χρονιά.

 Co-operations

Φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε :

Δήμος Ιωαννιτών (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Υπηρεσία Πρασίνου, Εργοτάξιο, Σχολική Επιτροπή, Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας), Δασαρχείο Ιωαννίνων, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΠΤ Νηπιαγωγών, Δ/νση ΠΕ Ιωαννίνων, Ήπειρος TV1, Epirus Gate, ΕΡΤ Ιωαννίνων, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, Μουσείο Αργυροτεχνείας, ΚΠΕ Πραμάντων, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Παπαγιάννη, Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, EYY eTwinning, συγκρότημα STAVENTO, Βιβλία σε Ρόδες, Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωαννίνων, «Κάντο ν ακουστεί», WWF, ECO SCHOOLS, ΕΕΠΦ, ΑΦΗ, Helmepa Junior, HELMEPA, Action Aid, Unicef,, ΜΕΡΙΜΝΑ,, διασχολικές συνεργασίες με 35 σχολεία Ελλάδας και Εξωτερικού μέσω περιβαλλοντικού eTwinning project, Europe Direct Ηπείρου, Teachers4Europe, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Νοιάζομαι και Δρω, Σύλλογος γονέων σχολείου μας, «Άγονη Γραμμή-Γόνιμη», ιδιώτης γεωπόνος.

Συνεργασίες με σχολεία:

Διασχολική συνεργασία με 21 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού στα πλαίσια eTwinning project με το ίδιο θέμα.

Συνεργασία με σχολεία των Ιωαννίνων στα πλαίσια των κοινών μας δράσεων δεντροφύτευσης στο Δάσος και φύτευσης στο πάρκο, που διοργάνωσε ο Δήμος μας σε συνεργασία με την ΠΕ Ιωαννίνων.


COOPERATING ACADEMICS

Τάλλου Κωνσταντίνα

Objective Action

Η στοχοθεσία του project έχει προσδιοριστεί με βάση την Αναθεωρημένη Ταξινομία των Στόχων του Bloom, λαμβάνοντας υπόψη πως η ταξινομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τμήμα μιας ολιστικής προσέγγισης μάθησης και ανάπτυξης, παρά ως ένα γραμμικό πρότυπο. Ο Benjamin Bloom (1956) προσδιόρισε τρεις περιοχές διδακτικών στόχων: Γνωστική Περιοχή: διανοητικές δεξιότητες Συναισθηματική Περιοχή: ανάπτυξη μέσω συναισθημάτων ή συγκινησιακών περιοχών Ψυχοκινητική Περιοχή: χειρωνακτικές ή φυσικές δεξιότητες Οι στόχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας διακρίνονται στους τομείς: γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ενώ θα πρέπει να είναι SMART: Specific – Ακριβείς / Measurable – Μετρήσιμοι / Acceptable - Αποδεκτοί / Realistic - Ρεαλιστικοί / Extending - Επεκτάσιμοι / Rewarding – Ανταποδοτικοί. Στον γνωστικό τομέα στοχεύουμε, οι μαθητές :  Να γνωρίσουν την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες που την προκαλούν.  Να προβληματιστούν για το ρόλο του ανθρώπου στο οικοσύστημα  Να προτείνουν λύσεις με τη βοήθεια του εποπτικού υλικού. 

Initiative time

σχολικό έτος 2018-19

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation