Σχέδια μαθήματος

14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ. ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΙΤΛΟΣ : Βασικές Έννοιες – Εθελοντισμός / Φιλανθρωπία / Αλληλεγγύη / Ακτιβισμός.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ & ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ. ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΙΤΛΟΣ : Βασικές Έννοιες – Εθελοντισμός / Φιλανθρωπία / Αλληλεγγύη / Ακτιβισμός.
SUBMITTED FROM:

14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης είναι ένα 15θέσιο σχολείο που φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό μαθητών από όλες τις κοινωνικές ομάδες της πολυπολιτισμικής περιοχής μας. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στις καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και ενεργό όσον αφορά σε δράσεις που προωθούν την μαθητοκεντρικότητα, την βιωματική εμπειρία, την δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.


School Principal

Ευθύμιος Ευθυμίου

Contact with School


Description

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ :

  • Επικοινωνία, Συνεργασία, Κριτική Σκέψη, Δημιουργικότητα.

 

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ :

  • Εν συναίσθηση, ευαισθησία, κοινωνικές δεξιότητες, πολιτειότητα, προσαρμοστικότητα.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

Α1. Προβολή βίντεο ως εισαγωγικό ζέσταμα : “Kindness Boomerang- One Day” από τον οργανισμό “Life Vest Inside”. Πρόσωπα που συναντώνται τυχαία βοηθούν και φέρονται με ευγένεια το ένα στο άλλο σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανθρώπων που νοιάζονται για τους άλλους. https://www.youtube.com/watch?v=nwAYpLVyeFU

Α2.  Αποσαφήνιση εννοιών του Εθελοντισμού, Φιλανθρωπίας, Αλληλεγγύης και Ακτιβισμού.

* Χωρίζουμε την τάξη μας σε ομάδες των τεσσάρων.

* Δίνουμε σε κάθε ομάδα μία ετικέτα (εθελοντισμός, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, ακτιβισμός).

* Δίνουμε σε κάθε ομάδα τις παρακάτω τέσσερις ορισμούς.

* Η κάθε ομάδα πρέπει να επιλέξει τον σωστό ορισμό για την δική της ετικέτα.

* Παρουσίαση – συζήτηση στην ολομέλεια.

Εναλλακτικά:

  • Κολλάμε σε τέσσερις τοίχους από ένα ορισμό.
  • Οι ομάδες γυρίζουν από τοίχο σε τοίχο συζητώντας τους ορισμούς και αποφασίζουν σε ποιόν ορισμό ανήκει η ετικέτα τους.
  • Όταν αποφασίσουν, γράφουν σε ένα post-it την λέξη της ετικέτας τους (εθελοντισμός, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, ακτιβισμός) και κολλούν την ετικέτα τους κάτω από τον ορισμό της επιλογής τους.
  • Ενθαρρύνεται η συνεργασία και η επικοινωνία των ομάδων της ιδίας ετικέτας.
  • Παρουσίαση - συζήτηση στην ολομέλεια.

 

 

 

 

 

Ορισμοί:

 

  1. Ο όρος «……………» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, …………. είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.
  2. Πρόκειται για πρωτοβουλίες ιδιωτών ή ιδρυμάτων που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων ή κοινοτήτων ή/και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων. Η λέξη δήλωνε αρχικά την αγάπη προς τον άνθρωπο. Η πράξη περιορίζεται στην προσφορά υλικών αγαθών (χρήματα, κτίρια, τρόφιμα κ.ά.) και ενέχει την  παραδοχή μιας κατάστασης ανισότητας. Είναι συνήθως μια πράξη στιγμιαία και ευκαιριακή που στόχοι της είναι η παροχή βοήθειας και η ανακούφιση σε κάποια δύσκολη κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργείται μια μόνιμη σχέση συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκείνου που την ασκεί με τους επωφελούμενους.
  1. Η λέξη σχετίζεται με έννοιες όπως η συμπαράσταση και η αλληλοβοήθεια. Στηρίζεται στο αίσθημα ενότητας μεταξύ ατόμων που τους συνδέουν κοινά συμφέροντα, στόχοι ή κίνδυνοι. Είναι έννοια κυρίως κοινωνιολογική και αναφέρεται περισσότερο σε ομάδες ανθρώπων, παρά σε μεμονωμένα άτομα. Αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσονται και με τις οποίες συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους σε μια κοινότητα.
  2. Μία ακόμα έννοια που συνδέεται με τον Εθελοντισμό, τουλάχιστον σε κάποια χαρακτηριστικά του, είναι ο ……………... Πρόκειται για φιλοσοφική θεωρία που υποστηρίζει ότι η ουσία του ανθρώπου εκδηλώνεται με την πρακτική ενέργεια. ……………………. είναι και ο χαρακτηρισμός κάθε πολιτικής συμπεριφοράς που δίνει υπέρμετρη σημασία στη δράση και λιγότερη στη θεωρητική θεμελίωση μιας δραστηριότητας.

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ:

  1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
  2. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ
  3. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  4. ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

 

 

 

Β. Ψηφιακές δραστηριότητες του «Νοιάζομαι και Δρώ».

* Πρακτική άσκηση όσων συζητήσαμε και μάθαμε μέσα από πέντε ψηφιακές δραστηριότητες : «Νοιάζονται και Δρούν», «Βρες την λέξη που ταιριάζει», «Διάλεξε την συνέχεια», «Εθελοντισμός είναι όταν…», «Το παζλ της αλληλεγγύης».

* Ο ψηφιακός πόρος εδώ https://noiazomaikaidrw.gr/psifiakes-drastiriotites-noiazomai-kai-drw/

Γ. «Ιστορίες Εθελοντισμού»

* Δείχνουμε και συζητούμε δύο πραγματικές ιστορίες νέων εθελοντών.

* Συζητούμε για τις δράσεις και τις αξίες τους.

* Κάνουμε εικασίες για την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

* Συζητούμε για την υπεραξία που φέρνει ο εθελοντισμός στην ζωή τους.

* Αναρωτιόμαστε αν έχουμε και εμείς το ίδιο ενδιαφέρον για κάτι που άπτεται της συλλογικής κοινωνικής ζωής. Ποιο είναι αυτό΄? Από ποια αφορμή πυροδοτήθηκε?

* Ιστορίες που επιλέχθηκαν : “Ted 1” & “My movie apostoli”.

* Οι «Ιστορίες Εθελοντισμού» εδώ https://noiazomaikaidrw.gr/istories-ethelontismou/

 

Δ.  «Φωτοθήκη».

* Φωτογραφίες από γνωστές και άγνωστες εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα.

* Η Φωτοθήκη εδώ https://noiazomaikaidrw.gr/fotothiki/

 

Ε. «Μουσική για την Αλληλεγγύη και Προσφορά», Europa in Canto – 700 παιδιά από χώρες της Ευρώπης τραγουδούν «Κανείς δεν κοιμάται (Nessun Dorma)».

* Από την όπερα Turandot του Τζιάκομμο Πουτσίνι , www.europaincanto.com. Ορχήστρα EICO με την διεύθυνση του Germano Neri. Θέμα: Μήνυμα αλληλεγγύης στην εποχή του κορονοιού.

* Το “Nessun Dorma” είναι περίφημη άρια για τενόρο από την όπερα Τουραντό (Turandot) του Τζιάκομο Πουτσίνι.

* Τραγουδιέται από τον χαρακτήρα Calaf στην αρχή της τρίτης πράξης. Βαθιά μέσα στην νύχτα του Πεκίνου, σε απόλυτη μοναξιά, ο «Άγνωστος Πρίγκηπας» περιμένει την μέρα που τελικά θα κατακτήσει την αγάπη της Turandot, της πριγκίπισσας του πάγου.

 

* Το βίντεο των παιδιών εδώ https://www.bing.com/videos/search?q=europaincanto+nessun+dorma&docid=608005655085349505&mid=F49A24BADF1E44BE796CF49A24BADF1E44BE796C&view=detail&FORM=VIRE

 

  1. Nessun Dorma” from Turandot (The Three Tenors in Concert 1994).

* Το βίντεο εδώ https://www.bing.com/videos/search?q=the+three+tenors+in+concert+1994&docid=608012252155230089&mid=E748BF080F0408C12C0CE748BF080F0408C12C0C&view=detail&FORM=VIRE


Results / Reactions

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ):

  1. Μοιράζουμε χαρτάκια post-it και ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν ανώνυμα κάτι θετικό και κάτι αρνητικό σχετικά με τη δράση, παρουσίαση, βίντεο, συζήτηση ή ζητάμε να γράψουν όποια σκέψη ή συναίσθημα τους έχουν προκαλέσει οι παραπάνω δράσεις. Κολλάνε σε ένα τοίχο τα θετικά και σε ένα άλλο τα αρνητικά. Στο τέλος όλοι μαζί διαβάζουν τα χαρτάκια και συζητούν για το περιεχόμενο τους.
  2. Τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι που σχετίζεται με τη δράση, βίντεο, παρουσίαση ,παιχνίδι, συζήτηση, μουσική και μέσα από το σχέδιο, τα χρώματα κ.τ.λ. εξάγονται συμπεράσματα για τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους.
  3. Τα παιδιά δημιουργούν το δέντρο της κοινωνικής ευθύνης. Οι ρίζες είναι οι βασικές έννοιες του εργαστηρίου. Τα φύλλα είναι οι αξίες, οι ποιότητες του χαρακτήρα και τα συναισθήματα που βίωσαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΕΠΙΔΡΑΣΗ

Τα παιδιά δημιουργούν το δέντρο του εθελοντή ως τελικό προϊον του εργαστηρίου. Συνάμα, η δραστηριότητα εξυπηρετεί τους σκοπούς της τελικής δράσης της διαμορφωτικής αξιολόγησης που διατρέχει το εργαστήριο.

Μέσα απο τη αλληεπίδραση και τον διάλογο συνοψίζουμε τί μάθαμε όσον αφορά τις βασικές έννοιες που πραγματεύεται το εργαστήριο και εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις απόψεις μας για το τί σημαίνουν για εμάς οι έννοιες του ενεργού πολίτη, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης στο πλαίσιο της πολιτειότητας.



Co-operations

Μερικά λόγια για το εργαστήριο που καταθέτουμε: Το εργαστήριο αυτό δημιουργήθηκε ως το πρώτο μιας σειράς πέντε άλλων που ολοκληρώνουν ένα σχέδιο δράσης τμήματος στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος "Πλατφόρμα 21+ Εργαστήρια Δεξιοτήτων", πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΙΠΘ στο οποίο συμμετέχουμε. Οι συνεργασίες που βλέπετε παρακάτω γίνονται στο πλαίσιο όλου του σχέδιου δράσης μέχρι την ολοκλήρωση του.

ΟΚΑΞ - Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης.

Σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης "Η Αγάπη".

Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης : "Υιοθετώ ένα παλιό κτίριο στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης".


COOPERATING ACADEMICS

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΖΑΦΕΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

Objective Action

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ : • Να διευρυνθεί, ενισχυθεί και ταυτόχρονα να εμπεδωθεί η συνείδηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σε ευρύτερη κλίμακα. • Να συνεργαστεί το μαθητικό κοινό με κοινωνικούς εταίρους (εθελοντικές οργανώσεις, τοπικές αρχές , κοινωνικές υπηρεσίες, κ.ά.). ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ : • Να εισάγει και να αποσαφηνίσει τις έννοιες εθελοντισμός / φιλανθρωπία / αλληλεγγύη / ακτιβισμός με παιχνιώδη τρόπο μέσω ψηφιακών δραστηριοτήτων σε συνεργατικό περιβάλλον. • Να εισάγει τους μαθητές σε «ιστορίες εθελοντισμού». • Να προκαλέσει συναισθήματα εν συναίσθησης και συζήτηση γύρω από τα κίνητρα, και τις αξίες ενός εθελοντή μέσω της «φωτοθήκης». • Να φέρει στην σχολική τάξη την «Μουσική για την Αλληλεγγύη και Προσφορά», Europa in Canto – 700 παιδιά από χώρες της Ευρώπης τραγουδούν «Κανείς δεν κοιμάται (Nessun Dorma)». • Να φέρει σε επαφή το μαθητικό κοινό με την οπτικοακουστική εμπειρία του “Nessun Dorma” ερμηνευμένο από τους Pavarotti, Domingo, Carreras.

Initiative time

3 εβδομάδες - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2021 - 4 διδακτικές ώρες.

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation