Σχέδια μαθήματος

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

5ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης – Μια προσέγγιση μέσα από την τέχνη

5ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης – Μια προσέγγιση μέσα από την τέχνη
SUBMITTED FROM:

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού βρίσκεται στον τόπο όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Ο Ορχομενός του Φρίξου και της Έλλης, των πηγών των τριών Χαρίτων, η γη των Μινυών όπου ο εμβληματικός Θολωτός Τάφος, το Αρχαίο Θέατρο, η Μακεδονική Ακρόπολη και ο βυζαντινός Ιερός Ναός της Παναγίας της Σκριπούς αποδεικνύουν τη μακραίωνη και ιστορικά συνεχή πορεία του τόπου. Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που πολλάκις έχει διακριθεί για τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζει. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη και 2 εργαστήρια ΤΠΕ πλήρως εξοπλισμένα προσφέροντας στους μαθητές πολυτροπικά περιβάλλοντα μάθησης.


School Principal

Κωνσταντίνος Πατσαλής

Contact with School


Description

Α ΦΑΣΗ: Βιώνοντας το γνωστό – βιώνοντας το νέο

Τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν δουλειές της καθημερινότητας κάτω από μια αντρική και κάτω από μια γυναικεία φιγούρα (αυτό μπορεί να γίνει σε ψηφιακό περιβάλλον ή έντυπα και τα παιδιά να δουλέψουν ομαδικά). Έπειτα, δείξαμε στα παιδιά φωτογραφία από ένα εφήμερο εικαστικό έργο μια Ισπανικής τοπικής πολιτιστικής ομάδας (Asociación Cultural Octubre) όπου απεικονίζεται το βάρος της διαχείρισης του σπιτιού στους ώμους μιας γυναικάς. Ακολούθησε συζήτηση με αφόρμηση το γλυπτό και τον λόγο δημιουργίας του. Η συζήτηση αντικατόπτρισε διαφορετικές οπτικές και στάσεις όπου πολλές φορές ακόμα και ασυνείδητα αποδίδονται ανάλογα με το φύλο.

Β ΦΑΣΗ: Εννοιολογώντας με θεωρία και ορολογία.

Τα παιδιά αναζήτησαν στο λεξικό την έννοια της ισότητας. Αναφερθήκαμε στη θέση της γυναίκας ανά την υφήλιο και ανά τους αιώνες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της γυναίκας από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα. Έπειτα διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο: «Το λουλούδι της ισότητας» που είναι έκδοση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το παραμύθι δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζοντας στην ισότητα των δύο φύλων.

Γ ΦΑΣΗ: Εφαρμόζοντας κριτικά και λειτουργικά

Έργα τέχνης έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση γύρω από θέματα που άπτονται της ισότητας των δύο φύλων. Η προσέγγιση μέσα από έργα τέχνης δημιουργεί ένα προσομοιωτικό, μη φορμαλιστικό περιβάλλον.

 

  • Αρχαία αγάλματα Κούρου και Κόρης, πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και εικόνες αγγείων: Συζήτηση γύρω από τα ανατομικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων.
  • «Το φιλί» (πίνακας ζωγραφικής) - Gustav Klimt, «το φιλί» (πίνακας ζωγραφικής) - Φασιανός Αλέκος: Συζήτηση γύρω από τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.
  • «Πηγαίνοντας σχολείο» (πίνακας ζωγραφικής) - Frere Pierre Edouard: Το αγόρι και το κορίτσι που αμφότερα πηγαίνουν σχολείο δίνουν το ερέθισμα για συζήτηση γύρω από το δικαίωμα και των δύο φύλων στην εκπαίδευση, σχολική και ακαδημαϊκή.
  • «Κορίτσι μπροστά στον καθρέπτη» (πίνακας ζωγραφικής) - Pablo Picasso: O πίνακας δίνει αφορμή για συζήτηση σχετική με θέματα εμφάνισης που απασχολούν τα νεαρά κορίτσια που πιέζονται από το πρότυπο της όμορφης εικόνας.
  • «Faa Ipoipo? - Πότε θα παντρευτείς;» (πίνακας ζωγραφικής) - Paul Gauguin: Ο τίτλος του πίνακα αποτελεί μια φράση η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες στέρησε από πολλά κορίτσια το δικαίωμα μόρφωσης. Ακόμα και στις μέρες μας η φράση αυτή εξακολουθεί να στερεί το δικαίωμα συνέχισης στην εκπαίδευση έφηβων κοριτσιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Απόγνωση (πίνακας ζωγραφικής) - Sandro Botticelli: Με ενσυναίσθηση οι μαθητές προσπάθησαν να απαντήσουν τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα όπως αυτή του πίνακα σε απόγνωση.
  • Η ψηφοφορία (πίνακας ζωγραφικής) - George Caleb Bingham: Οι μαθητές σχολίασαν το γεγονός ότι στον πίνακα δεν εικονίζεται καμία γυναίκα. Η συζήτηση κατευθύνθηκε στο πότε απέκτησαν οι γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε στην Ελλάδα.
  • Η άγνωστη εργαζόμενη γυναίκα (μπρούτζινο γλυπτό )- Louise Walsh: Το γλυπτό αποτέλεσε την αφορμή για συζήτηση γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων γενικά και τους λόγους που οι γυναίκες πολλές φορές αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και εμπόδια στη δουλειά τους.
  • Καθιστό ζεύγος μορφών (γύψινο γλυπτό) - Καπράλος Χρήστος: Η συμμετρία ανάμεσα στη μορφή του άντρα και της γυναίκας στο γλυπτό αποτελεί αλληγορική αφόρμηση για συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις.

Δ ΦΑΣΗ: Εφαρμόζοντας κατάλληλα και δημιουργικά

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους και ανέλαβαν από μια δραστηριότητα.

1η ομάδα: Σπουδαίες γυναίκες από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της μουσικής, της λογοτεχνίας . Αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία κολάζ.

2η ομάδα: Σπουδαίοι άντρες από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της μουσικής, της λογοτεχνίας . Αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία κολάζ.

*Η 1η και η 2η ομάδα συνεργάστηκαν και δημιουργήσαν ενιαίο κολάζ με τίτλο «σπουδαίες γυναίκες, σπουδαίοι άντρες – σπουδαίοι άνθρωποι.» 

3η ομάδα: Δημιουργία καμβά με θέμα την ισότητα των δύο φύλων.

4η ομάδα: Δημιουργία εικαστικού έργου με πηλό με θέμα την ισότητα των δύο φίλων.

Κάθε ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια τη δημιουργία της και εκφράζονταν απορίες, γνώμες μέσα από διάλογο που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους μαθητές.

 


Results / Reactions

Έργα τέχνης με τη μετασχηματιστική πρακτική έγιναν όχημα για προσέγγιση της ισότητας των δύο φύλων και ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα στην οικογένεια, το δικαίωμα στην εργασία, στην πολιτική και κοινωνική ζωή καθώς και τα μείζονα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την ασφάλεια, ανεξάρτητα από το φύλο των ανθρώπων.



Co-operations

Το σχέδιο μαθήματος πραγματοποιήθηκε διατμηματικά στη Στ΄ τάξη του σχολείου


COOPERATING ACADEMICS

Γερονικολού Παναγιώτα

Objective Action

Το σχολείο οφείλει να παρέχει στους μαθητές ένα αξιακό υπόστρωμα που να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας. Η έμφυλη ισότητα είναι ένα θέμα που δεν θίγεται εύκολα και συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σκοπός του συγκεκριμένου σχεδίου μαθήματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation