Σχέδια μαθήματος

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

3 άτομα (H2O) σε μία σταγόνα και … εγώ!

3 άτομα (H2O) σε μία σταγόνα και … εγώ!
SUBMITTED FROM:

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


School Principal

Ιωάννης Μακρής

Contact with School


Description

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού eTwinning προγράμματος:My Water Footprint”, οι μαθητές του τμήματος Δ2 συνεργάστηκαν με σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα το Υδατικό αποτύπωμα και τους τρόπους μείωσης του.

Το πρόγραμμα διήρκησε το σχολικό έτος 2020-2021 και πραγματοποιήθηκε στο διαθεματικό πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Ευέλικτης ζώνης (δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα). Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά διαδικτυακά εργαλεία, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με μαθητές άλλων σχολείων, σχεδίασαν και κατασκεύασαν πρωτότυπα έργα σχετικά με το Υδατικό Αποτύπωμα, τις συνιστώσες του (πράσινο, μπλε, γκρίζο) και τις κατηγορίες του (προϊόντος, ατομικό, χώρας). Έμαθαν να υπολογίζουν το υδατικό αποτύπωμα σε ατομικό επίπεδο αλλά και να εφαρμόζουν καθημερινές συνήθειες εξοικονόμησης του νερού. 

Οι δράσεις μας:

1. Συνεργατική παρουσίαση "My Water Footprint" (google presentation) με την συμμετοχή 18 ευρωπαϊκών σχολείων για διερεύνηση της πρότερης γνώσης σε σχέση με τον στόχο 6 και την κατανόηση των όρων: υδατικό αποτύπωμα, συνιστώσες, κατηγορίες, διαχείριση υδάτινων πόρων.

Παρουσίαση "My Water Footprint"

2. Δημιουργία αφίσας υδατικού αποτυπώματος από τους μαθητές με ζωγραφική σε χαρτί ή με χρήση της εφαρμογής "onlinelogomaker'.

Η αφίσα μας

3. Δημιουργία παιχνιδιού Kahoot από τους μαθητές σχετικά με τον κύκλο του νερού και τη σχέση του με το υδατικό αποτύπωμα.

Kahoot κουίζ

4. Δημιουργία παιχνιδιού-λαβύρινθο από τους μαθητές με πληροφορίες σχετικές με το εθνικό και το παγκόσμιο υδατικό αποτύπωμα.

Ο λαβύρινθος του υδατικού αποτυπώματος

5. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων - 2 Φεβρουαρίου (World Wetlands Day 2021): ενημέρωση σχετικά με τους υγρότοπους των συνεργαζόμενων χωρών και τη σύμβαση Ramsar, δημιουργία συνεργατικής παρουσίασης και συμμετοχή σε διαδικτυακό κουίζ. 

Η συμμετοχή μας στην επίσημη σελίδα του World Wetlands Day

Συνεργατική παρουσίαση σημαντικότερων υγροβιοτόπων

Διαδικτυακό κουίζ υγροβιοτόπων ευρωπαϊκών χωρών

6. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) του WorldWaterDay.org (Valuing Water 2021) με δημιουργία αφίσας, συννεφόλεξων και προγραμμάτων Scratch σχετικά με την αξία του νερού στη ζωή μας.

Αφίσα Παγκόσμιας Ημέρας Νερού

Scratch project για την αξία του νερού

7. Ομαδική δημιουργία Quizizz σχετικά με τον Παγκόσμιο Στόχο 6.

Quizizz: SDGoal 6 - Clean Water and Sanitation

8. Συγγραφή εικονογραφημένου παραμυθιού από τους μαθητές με θέμα το πρόβλημα της έλλειψης καθαρού νερού στον πλανήτη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Flipbook: Μία σταγόνα σε περιπέτειες!

9. Ημέρα της Γης (22 Απριλίου 2021): Δημιουργία συνεργατικού ηλεκτρονικού τοίχου Padlet με μηνύματα για την διάσωση του πλανήτη και video με χρήση της εφαρμογής ChatterPix με θέμα: "Earth Day - Every Day!".

There is no Planet B! - Padlet

"Earth Day - Every Day" συνεργατικό βίντεο

10. Συμμετοχή στην καμπάνια "Climate Changemakers" του World's Largest Lesson με δημιουργία online μηνυμάτων σχετικά με την έλλειψη νερού.

Climate ChangeMakers αφίσα

11. Δραστηριότητα "Ας δράσουμε τώρα! - Ας μειώσουμε το υδατικό μας αποτύπωμα!": Οι μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους, για 3 εβδομάδες, εφαρμόζουν καθημερινές συνήθειες μείωσης κατανάλωσης νερού, τις οποίες επιλέγουν οι ίδιοι, καταγράφουν σε φύλλο εργασίας τα αποτελέσματα και υπολογίζουν τα λίτρα του νερού που εξοικονομήθηκαν. Η δράση συνεχίζεται και τον Μάιο. Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, οι μαθητές θα δημιουργήσουν ένα infographic παραθέτοντας τις δράσεις και τα αποτελέσματά τους.

Φύλλο εργασίας "Ας δράσουμε τώρα! - Ας μειώσουμε το υδατικό μας αποτύπωμα!"

Παρουσίαση αποτελεσμάτων 1ης εβδομάδας


Results / Reactions

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την καλή πρακτική:

- ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον στόχο 6: "Καθαρό Νερό και Αποχέτευση", τη σύνδεση του με τον στόχο 13: Δράση για το Κλίμα, συνεχίζοντας και φέτος τη δράση τους ως πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων.

- ευαισθητοποιήθηκαν στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας και της έλλειψης καθαρού νερού ενώ με τη σειρά τους έγιναν μεταλαμπαδευτές των γνώσεων που απέκτησαν ενημερώνοντας σχετικά τους μαθητές άλλων τάξεων, τους δασκάλους και τους γονείς τους.

- γνώρισαν τις συνιστώσες του Υδατικού αποτυπώματος (πράσινο, μπλε, γκρίζο) και τον τρόπο υπολογισμού του σε κάθε κατηγορία του (προϊόντος, ατομικό, χώρας).

- εφάρμοσαν καθημερινές συνήθειες μείωσης της άμεσης και της έμμεσης κατανάλωσης νερού, εμπλέκοντας τις οικογένειές τους και υποστηρίζοντας δράσεις προστασίας των αποθεμάτων του νερού από διάφορους φορείς.

- συνέδεσαν τις επιπτώσεις των καταναλωτικών επιλογών τους με το "κρυμμένο" νερό της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλάζοντας διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες.

- δημιούργησαν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας εργαλεία των ΤΠΕ, τη φαντασία τους και όχι μόνο.

- έμαθαν να λειτουργούν ομαδοσυνεργατικά με τους συμμαθητές τους αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων ευρωπαϊκών χωρών.

- απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση έχοντας βάλει ως κανόνα πια, στη σχολική αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή, τη μειωμένη κατανάλωση νερού και κατ' επέκταση τη διάσωση του πλανήτη.



Co-operations

- Ευρωπαϊκά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

- Γονείς και κηδεμόνες μαθητών

- Εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας

- Συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό World WetLands Day και τον WorldWaterDay.org


COOPERATING ACADEMICS

Σταυρούλα Σκιαδά, Ιωάννης Μακρής

Objective Action

Στόχος της καλής πρακτικής μας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο πρόβλημα έλλειψης νερού, στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας, στους τρόπους επίτευξης του Παγκόσμιου Στόχου 6 και στο πως αυτός συνδέεται με τον στόχο 13: Δράση για το κλίμα και την Κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, μέσω της συνεργασίας τους με μαθητές από σχολεία της Ευρώπης, να πληροφορηθούν για το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint), ένα δυναμικό εργαλείο αφύπνισης μαθητών και πολιτών για την ορθολογική χρήση του νερού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τις συνιστώσες του και τις κατηγορίες του. Να κατανοήσουν, επίσης, το «κρυμμένο» νερό που βρίσκεται στα προϊόντα που χρησιμοποιούν και να συνδέσουν τις επιπτώσεις των καταναλωτικών επιλογών τους στην επάρκεια και την ποιότητα του πόρου. Τέλος, να εκπαιδευτούν ως προς την υιοθέτηση μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση της άμεσης και έμμεσης κατανάλωσης και την εξοικονόμηση νερού.

Initiative time

Σχολικό έτος 2020-2021

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation