2ος Θεματικός Κύκλος -"Φροντίζω το Περιβάλλον"-Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π.-Παρουσίαση 7ου Εργαστηρίου

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης
Το σχολείο μας εκπονεί κάθε χρόνο καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά,πολιτιστικά ή αγωγής υγείας καθώς και προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα όπως E-Twinning.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ
Contact with SchoolΟ τίτλος του προγράμματός μας είναι:
¨Ο πλανήτης μας , η Γη άρχισε να αιμορραγεί¨
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν βασίστηκαν ως επί το πλείστον στο εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα21+:¨ Εργαστήρια Δεξιοτήτων¨ του ΙΕΠ 2020-2021 με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.
Ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός του σχολείου μας από το 2013 αφορά περιβαλλοντικές δράσεις και αειφορία. Συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικά δίκτυα, εκπονούμε περιβαλλοντικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συμμετέχουμε στις δράσεις της HELMEPA JUNIOR και των BRAVO SCHOOLS.Υπάρχει δηλαδή διάχυτό το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές μας. Η επιλογή λοιπόν του προγράμματος εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων της σχολικής μονάδας.
7ο Εργαστήριο: Πώς να σώσουμε τον πλανήτη;
Στόχος του εργαστήριο αυτού που είναι και το τελευταίο του 2ου Θεματικού Κύκλου ¨Φροντίζω το περιβάλλον¨ ήταν τα παιδιά να παρακολουθήσουν βίντεο(1η δράση) από το υλικό του Quality Net που περιλάμβανε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης μας, η Γη. Επόμενη δράση (2η δράση) του εργαστηρίου ήταν η δημιουργία ανεμόμυλων με χαρτί και διπλόκαρφα ώστε να αντιληφθούν τα παιδιά την δύναμη του αέρα και της σημασίας της αιολικής ενέργειας με αυτήν όμορφη κατασκευή.
1η Δράση
Τα παιδιά παρακολούθησαν το 1ο βίντεο.Αυτό παρουσίαζε ζωάκια της ζούγκλας που κάνανε ανακύκλωση και στο τέλος της παρουσίασης υπήρχε το σύνθημα ¨αφού μπορούν τα ζώα γιατί όχι και εμείς άνθρωποι;¨.
Αρχικά διατυπώσαμε ερωτήσεις ανοικτού τύπου όπως αυτές παρακάτω και τα παιδιά βάσει των γνώσεων τους μας έδιναν τις ανάλογες απαντήσεις, τις οποίες παραθέτουμε.
Ρωτήσαμε επίσης τα παιδιά αν συμφωνούν με αυτό που λέει στο τέλος του βίντεο ¨αφού μπορούν τα ζώα γιατί όχι και εμείς άνθρωποι;¨
Παιδιά: Και εμείς μπορούμε κυρία να κάνουμε ανακύκλωση όχι μόνο τα ζώα.
Άλλη απάντηση των παιδιών: Εμείς και στο σχολείο μας κάνουμε ανακύκλωση και στο σπίτι μας.
Άλλη απάντηση: Και η γιαγιά μου κάνει ανακύκλωση.
Το 2ο βίντεο παρουσίαζε τα ζώα που πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ και το καθένα αρνούταν να πάρει πλαστική σακούλα αλλά έβαζαν τα ψώνια τους σε διάφορα σημεία του σώματος τους π.χ. το καγκουρό στην σακούλα του, η καμήλα στους ύβους της κτλ. Το μήνυμα του βίντεο ήταν ¨σώστε τον πλανήτη αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες¨.
Ερωτήσεις που κάναμε στα παιδιά αφορούσαν τη χρήση της πλαστική σακούλας.
Επέκταση δράσης-Δημιουργία ποιήματος με θέμα την ενέργεια
Ως επέκταση της δράσης αυτή σκεφτήκαμε και προτείναμε στα παιδιά να δημιουργήσουμε ένα ποίημα σε σχέση με την ενέργεια και την εξοικονόμηση της. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα γιατί πραγματικά εντυπωσιάστηκαν με το θέμα της ενέργειας.
Το ποίημα δημιουργήθηκε ως εξής:
Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πούνε ποιες λέξεις τους έρχονται στο μυαλό όταν λέμε τη λέξη ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μας είπαν τις παρακάτω:
Αρχίσαμε λοιπόν να δημιουργούμε προτάσεις που να ακούγονται ωραία με αυτές τις λέξεις και γράψαμε το παρακάτω ποίημα που τους άρεσε τόσο πολύ και θέλησαν να του δώσουν και εικόνα και έτσι κάνανε και την εικονογράφηση του. Επίσης του έδωσαν και όνομα-τίτλο ,το ονόμασαν ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενέργεια είναι ο ηλεκτρισμός.
Γι΄ αυτό αμέσως πάω να ανοίξω το φως.
Ενέργεια είναι ο ήλιος ο καλός
που μας ζεσταίνει και μα δίνει φως.
Φυσάει, φυσάει, φυσάει πολύ!
Ο αέρας μας δίνει ενέργεια αιολική.
Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό.
Μας δίνει ενέργεια υδραυλική και ηλεκτρισμός!
Φαγητό να τρώμε υγιεινό,
μας δίνει ενέργεια για το μυαλό
και για να κάνουμε σώμα γερό και δυνατό!
Την ενέργεια αυτή που μας
δίνει το φαί, τη λέμε χημική!
Κάνω ποδήλατο πολύ
και έχω ενέργεια κινητική.
Κάνω στο σπίτι μου μπάνιο ζεστό,
γιατί έχει στη στέγη μου ηλιακό.
Τις ενέργειες προσέχω,
χωρίς λόγο δεν ξοδεύω,
τον πλανήτη αγαπώ,
τις ενέργειες ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!
Βίντεο της δράσης https://youtu.be/h17Xf5jZKao
2η Δράση
Στη δράση αυτή τα παιδιά κατασκεύασαν ανεμόμυλους από χαρτί , ξυλάκια και πινέζες(η πρόταση του υλικού ήταν διπλόκαρφα). Σύμφωνα με το υλικό του Quality Net έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια σε αυτή την κατασκευή, ωστόσο εμείς κρίναμε ότι το ξύλο ως φυσικό υλικό εντάσσεται στο οικολογικό ενεργειακό αποτύπωμα που επιθυμούμε για το σχολείο μας.
Επέκταση αυτής της δράσης-Δημιουργία μακέτας αιολικού πάρκου : Για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου χρειαστήκαμε ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έβαψαν τα παιδιά ,τους ανεμόμυλους που έφτιαξαν τα παιδιά στην προηγούμενη δράση και τους μετονομάσαμε σε ανεμογεννήτριες και υφάσματα για να δημιουργήσουν τον λόφο(¨όπως είπαν τα παιδιά τα αιολικά πάρκα βρίσκονται πάνω σε λόφους¨).Υπέροχη ήταν η ιδέα των παιδιών να κατασκευάσουν με κάποιο τρόπο τον αέρα για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Έτσι πήραν δύο κομμάτια μπλε ύφασμα και πλαισίωσαν το αιολικό πάρκο ώστε να μοιάζει ότι περιβάλλεται από αέρα. Τα παιδιά λοιπόν έφτιαξαν το αιολικό πάρκο και ¨οργάνωσαν¨ την λειτουργία του!
Βίντεο της δράσης
Επέκταση δράσης
Εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία που παρήχθησαν από τους/τις μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:
Δημιουργία μακέτας αιολικού πάρκου
Δημιουργία ανεμόμυλων
Δημιουργία ποιήματος για την ενέργεια
Εικονογράφηση του ποιήματος
Δημιουργία βίντεο των δράσεων
Το 7ο Εργαστήριο όπως και όλος ο 2ος Θεματικός Κύκλος εντυπωσίασε τα παιδιά γιατί πλαισιώθηκε από βιωματική δράση.Οι δραστηριότητες αναπροσαρμόζοταν σε περίπτωση που κάποιες έννοιες δεν γινόταν κατανοητές και δημιουργούνταν καινούριες δράσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των παιδιών.
Οι Επεκτάσεις των Δράσεων αφορούν δράσεις που οργανώθηκαν πέραν του εκπαιδευτικού υλικού του QualityNet που αναρτήθηκε στην Πλατφόρμα 21+ των Εργαστηρίων Δεξιοτητων του Ι.Ε.Π.
|
Σ.Ε.Ε του 3ου ΠΕΚΕΣ για την Αειφορία
Κ.Π.Ε.Ανατολικού Ολύμπου