Καλές πρακτικές

ΕΕΕΕΚ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

2η Ημέρα Γνωριμίας μαθητών Σχολείων Ειδικής Αγωγής με μαθητές Σχολείων Γενικής Αγωγής Νομού Φθιώτιδας

2η Ημέρα Γνωριμίας μαθητών Σχολείων Ειδικής Αγωγής με μαθητές Σχολείων Γενικής Αγωγής Νομού Φθιώτιδας
SUBMITTED FROM:

ΕΕΕΕΚ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Φθιώτιδας είναι δημόσιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σχολείο μας εκπαιδεύονται έφηβοι 14-24 ετών, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απόφοιτοι ειδικού ή γενικού δημοτικού σχολείου. O απολυτήριος τίτλος του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αποτελεί πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 2 του Ν.2009/1992. Το σχολείο μας διαθέτει τα ακόλουθα εργαστήρια: 1. Γεωπονίας - Τροφίμων - Περιβάλλοντος 2. Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής 3. Χειροτεχνίας - Πηλού 4. Πληροφορικής


School Principal

ΚΑΠΠΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο των παραπάνω στόχων, υλοποιήσαμε πλήθος δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων στα οποία ξεχωρίζουν τρεις (3) θεατρικές παραστάσεις τα τρία προηγούμενα έτη, καθώς και η υλοποίηση της 1ης ΗΜΕΡΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ (Δεκέμβριος 2017- Συμμετοχή περίπου 700 μαθητων και εκπαιδευτικών) και της 2ης  ΗΜΕΡΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ  & ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ της περιοχής μας.

Ειδικότερα η 2Η ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ υλοποιήθηκε την Παρασκευή  7 Δεκεμβρίου 2018 στο Χαλκιοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Λαμίας , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ, με πρωτοβουλία του σχολείου μας  σε συνδιοργάνωση με τα άλλα ειδικά σχολεία και το Δήμο Λαμιέων. Βασικός μας άξονας η καλαθοσφαίριση και  επίτιμοι προσκεκλημένοι μας η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο.  Συμμετείχαν πάρα πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  - 1200 εκπαιδευτικοί και μαθητές, -  καθώς και η Ακαδημία καλαθοσφαίρισης του Συλλόγου ΕΣΠΕΡΟΣ. Αρχικά έπαιξαν μπάσκετ μεικτές ομάδες των ειδικών σχολείων με μαθητές γενικών σχολείων και ακολούθησε αγώνας επίδειξης  της Εθνικής Ομάδας και αγώνες προσομοίωσης!!!  παικτών της Εθνικής με μαθητές Λυκείων του ΕΣΠΕΡΟΥ, οι οποίοι έπαιξαν καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο!!! Εξαιρετική ημέρα, συγκλονιστικές εμπειρίες  και όλα τα παιδιά χαρούμενα και συγκινημένα. Φανταστείτε ότι στην ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε και  μια μαθήτριά μας σε αναπηρικό αμαξίδιο με 87% αναπηρία και την χειροκρότησε όλο το γήπεδο. Μάλιστα η Εθνική Ομάδα ενθουσιασμένη από τον παλμό του μαθητικού κοινού μας έστειλε  μια ευχαριστήρια επιστολή. Ακόμη βραβεύσαμε αθλητές ΑμΕΑ της περιοχής μας που διακρίθηκαν  σε αντίστοιχους αγώνες.


Results / Reactions

Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική για όλους τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της εκπαίδευσης ήταν ενθουσιασμένοι, πασίχαροι από την μεγάλη αυτή εκδήλωση που την κάλυψαν και τα τοπικά ΜΜΕ. Προωθήθηκε η ευαισθητοποίηση των μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα αναπηρίας και σεβασμού της διαφορετικότητας καθώς και η ένταξη των μαθητών των ΣΜΕΑΕ στη σχολική κοινότητα όλων των μαθητών. Η αλληλεπίδραση των παιδιών μεταξύ τους στις μεικτές ομάδες καλαθοσφαίρισης μαθητών ειδικής και γενικής αγωγής ήταν αρμονική και τους έκανε χαρούμενους, προωθώντας τη συνεργασία και την ουσιαστική συνεκπαίδευση. Οι μαθητές μας ενθαρρύνθηκαν και απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη αυτοεκτίμηση. 

Η συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρησης με αμαξίδιο ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία. Μετά τους αγώνες επίδειξης δόθηκαν αγώνες προσομοίωσης μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων οι οποίοι καθισμένοι σε αμαξίδια έπαιξαν μπάσκετ με παίκτες της Εθνικής ομάδας. Η εμπειρία μοναδική και "δώρο ζωής" όπως την χαρακτήρισαν οι μαθητές, ο δε παλμός της κερκίδας πανυγυρικός και ιδιαίτερα συμμετοχικός.

Οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης μας διαβεβαίωσαν ότι βίωσαν μια από τις καλύτερες συμμετοχές σε εκδηλώσεις στην καριέρα τους και μας έστειλαν έγγραφη ευχαριστήρια επιστολή, δηλώνοντας πάντα τη διάθεσή τους για αντίστοιχες προσκλήσεις του σχολείου μας.

Νοιώθουμε ότι μετά από αυτή την εμπειρία γίναμε καλύτεροι άνθρωποι!!!!!Co-operations

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ "ΕΣΠΕΡΟΣ" ΛΑΜΙΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ:9ο, Λουτρών Υπάτης

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Μεξιατών – Κομποτάδων,και τα ακόλουθα σχολεία του Δήμου Λαμιέων: 3ο, 5ο, 7ο, 11ο, 12ο, 16ο, 17ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο

ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ:2ο, 5ο, 7ο, Μουσικό, Μοσχοχωρίου

ΛΥΚΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ:1ο ΕΠΑΛ, 5ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ,6ο ΓΕΛ


COOPERATING ACADEMICS

Όλοι οι εκπαιδευτικοί των τεσσάρων ΣΜΕΑΕ του Ν. Φθιώτιδας μαζί με συνοδούς Εκπαιδευτικούς των παρευρισκομένων Σχολείων ΔΕ και ΠΕ ευρύτερης περιοχής Λαμίας.

SPREAD THE WORD METHODS

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αφίσες, προσκλήσεις, έντυπο και ψηφιακό υλικό.

Banners σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Ιστότοπος: http://eeeekfth.blogspot.gr/

Στο facebook: εεεεκ Φθιώτιδας

Στο instagram: http://instagram/eeeekfthiotidas

 


Objective Action

Η αποδοχή της αναπηρίας και της διαφορετικότητας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η ένταξη των μαθητών μας στην σχολική κοινότητα και στο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε αντίστοιχα θέματα. Επίσης η συνεκπαίδευση και συνλειτουργία των μαθητών μας με μαθητές σχολείων γενικής αγωγής.

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο του Ν. Φθιώτιδας

Initiative time

7/12/2018

Initiative Location

Χαλκιοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Λαμίας
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation